Τελικά το δέρμα μας… κοιμάται;
Πηνελόπη Σκέττου
Αισθητικός – Kurland Spa Manager
Τρεις κορυφαίοι Αμερικανοί επιστήμονες, οι Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young, στο πλαίσιο σχετικών ερευνών, μελέτησαν ένα γονίδιο που ελέγχει τον καθημερινό κιρκάδιο ρυθμό μας.
Κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού έχει το δικό του κιρκάδιο ρυθμό, που ουσιαστικά πρόκειται για ένα αυτόνομο βιολογικό ρολόι.
Οι έρευνες απέδειξαν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο κωδικοποιεί την πρωτεϊνη PER, η οποία παράγεται από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια του ύπνου και είναι απαραίτητη για την υγεία της επιδερμίδας και τη νεανική της εμφάνιση.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι και το ανθρώπινο δέρμα έχει ανάγκη ύπνου.
Το βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου δέρματος ρυθμίζεται καθημερινά από μια σειρά γονιδίων που ονομάζονται Clock genes. Tα γονίδια Clock genes δημιουργούν τις άμυνες του ανθρώπινου δέρματος στις προκλήσεις της ημέρας, ενώ τη νύχτα συντελούν στην ανανέωσή του.
Όσο το δέρμα κοιμάται λοιπόν, ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων του επιταχύνεται και αυξάνεται η παραγωγή της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης (HGH), η οποία αναγεννά τους ιστούς του και ανανεώνει το δέρμα.
Ιδανικά λοιπόν και σύμφωνα με σειρά σχετικών ερευνών, ο άνθρωπος θα έπρεπε κάθε μέρα να κοιμάται από τις 9 το βράδυ, κάτι ωστόσο που στη σημερινή εποχή μοιάζει ουτοπία.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι στις 9 το βράδυ η λειτουργία των κυττάρων που ενισχύουν την ανανέωση της επιδερμίδας, είναι ιδιαίτερα έντονη.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επιδερμίδα είναι περισσότερο δεκτική στις θετικές επιδράσεις περιποιητικών παραγόντων, όπως είναι π.χ. μια ενυδατική κρέμα περιποίησης σώματος.
Πως θα ενισχύσουμε τις αναπλαστικές ιδιότητες της επιδερμίδας
Αφού λοιπόν είναι ουτοπικό στη σημερινή εποχή να κοιμόμαστε από τις 9 το βράδυ, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στην επιδερμίδα μας να αναγεννηθεί, ποιες εναλλακτικές έχουμε προς αυτή την κατεύθυνση; Πολύ απλά, εκείνη την ώρα μπορούμε να προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη περιποίηση στην επιδερμίδα μας, η οποία θα έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα με τον ύπνο.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και ένας επιπλέον χρονικός κύκλος πιο ριζικής ανανέωσης της επιδερμίδας, ο οποίος έχει εντοπιστεί από τους επιστήμονες στις 28 ημέρες.
Κάθε μέρα η επιδερμίδα χάνει κύτταρα από την λεγόμενη κερατίνη στιβάδα, τα οποία αντικαθίστανται με τον συνεχή πολλαπλασιασμό των κυττάρων της βασικής στιβάδας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διάρκεια ωρίμανσης των κυττάρων της επιδερμίδας, ο χρόνος δηλαδή που μεσολαβεί από την αρχή του πολλαπλασιασμού των κυττάρων της βασικής στιβάδας μέχρι της απόπτωσης των νεκρών πλέον κυττάρων της κεράτινης στιβάδας, ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 28 ημέρες.
Ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, αλλά και το σημείο του σώματος, ο ρυθμός και η έκταση αποβολής των νεκρών κυττάρων είναι διαφορετικός.
Η περιποίηση λοιπόν της επιδερμίδας θα την ενισχύσει ώστε να επιτυγχάνεται εντονότερη και ουσιαστικότερη κυτταρική αναγέννηση.
Η θεραπεία με οξέα φρούτων αποτελεί π.χ. μια πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική συνταγή ενίσχυσης του δέρματος.
Πρόκειται για θεραπεία η οποία προσφέρει έντονη αντιοξειδωτική δράση, με αποτέλεσμα να ανανεώνει την όψη της επιδερμίδας, να επαναφέρει την ελαστικότητά της και να προσφέρει έντονες λευκαντικές ιδιότητες.
Αντίστοιχες ευεργετικές ιδιότητες στην ανάπλαση της επιδερμίδας έχει επίσης και μια σειρά εξειδικευμένων θεραπειών, όπως είναι η σταφυλοθεραπεία και η σοκολατοθεραπεία, θεραπείες που αξιοποιούν τις ευεργετικές αντιοξειδωτικές δράσεις συστατικών που περιέχονται στο σταφύλι και στη σοκολάτα, αντίστοιχα.