Θε-spa-σια  Χριστούγεννα 2019

Θε-spa-σια Χριστούγεννα 2019

«Η Κάλπικη Λίρα»
και μια χριστουγεννιάτικη ιστορία δίχως λάμψη…

Η ιστορία μιας κάλπικης λίρας…

O Γάλλος θεωρητικός Ζορζ Σαντούλ την ενέταξε ανάμεσα στις 1000 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Τον Απρίλιο του 1985 η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΕΚ) την εξέλεξε ως μια από τις 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών.
Ο λόγος για την ταινία «Κάλπικη λίρα», η οποία γυρίστηκε το 1955 από τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Τζαβέλλα και έμελλε να αποτελέσει σημείο-σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

 

Ηθογραφία εποχής για την Ελλάδα που αναγεννιέται…

Η ταινία αποτελεί εξαιρετική ηθογραφία εποχής, που αναδεικνύει με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο τα ήθη της ελληνικής μεταπολεμικής κοινωνίας, η οποία προσπαθούσε να αναγεννηθεί, με βασικά συστατικά την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, τον θεσμό της οικογένειας.
Η υπόθεση αφορά στην ιστορία μιας κάλπικης λίρας, η οποία περνά από χέρι σε χέρι και αφηγείται την πορεία της, στα τέσσερα αυτόνομα επεισόδια που συνθέτουν την ταινία.

 

Η ανατροπή μιας ζωής…

Στην τρίτη ιστορία, τη λίρα βρίσκει τυχαία η Φανίτσα (την υποδύεται η Μαρία Καλαμιώτου), ένα φτωχό και ορφανό κοριτσάκι που πουλάει λουλούδια και παλεύει να βοηθήσει την άρρωστη μητέρα της.
Η αφελής και αγνή Φανίτσα πιστεύει ότι με τη λίρα θα μπορέσει να πληρώσει τα νοίκια που χρωστάει στον τσιγκούνη σπιτονοικοκύρη της (Ορέστης Μακρής).
Ο πατέρας της Αναστάσης (Λαυρέντης Διανέλλος) ήταν ελαιοχρωματιστής και όσο ζούσε είχαν μια ευτυχισμένη οικογένεια, έστω και αν συνεχώς τους ενοχλούσε ο σπιτονοικοκύρης, ζητώντας τους τα νοίκια, απειλώντας να τους πετάξει στον δρόμο εάν δεν του τα έδιναν.
Κάποια μέρα ωστόσο, ο πατέρας της Φανίτσας θα σκοτωθεί στην οικοδομή, οπότε η τελευταία απομένει μόνη, με την μητέρα της, η οποία για να ζήσουν πλένει και καθαρίζει σπίτια.
Όταν όμως η μητέρα της αρρωσταίνει, δεν έχουν λεφτά ούτε για φαγητό…

 

Και έρχονται τα Χριστούγεννα…

Έρχονται τα Χριστούγεννα και η φτώχεια τους είναι απερίγραπτη.
Τότε η Φανίτσα βρίσκει την κάλπικη λίρα και προσπαθεί να την δώσει για να πάρει τρόφιμα.
Όλοι όμως καταλαβαίνουν ότι η λίρα είναι κάλπικη και δεν της δίνουν τίποτα.
Στο τέλος ο ίδιος ο σκληρός σπιτονοικοκύρης θα δεχτεί να αλλάξει τη λίρα με χρήματα, όχι γιατί ξεγελιέται, αλλά γιατί για μια φορά αποφασίζει να βγάλει προς τα έξω τον, βαθιά θαμμένο μέσα του, αυθεντικό, καλό του εαυτό.
Και κάπου εδώ έρχεται μια από τις πλέον δυνατές σκηνές της ταινίας, όταν ο σπιτονοικοκύρης παίρνει αγκαλιά τη Φανίτσα και της ζητάει με δάκρυα στα μάτια να τον αφήσει να γίνει αυτός ο πατερούλης της…

Τούτα τα Χριστούγεννα αφήστε τα συναισθήματα να σας πλημμυρίσουν…

Μιλήστε με τους ανθρώπους σας, περάστε στιγμές μαζί τους, δώστε τους αγάπη, δημιουργήστε αναμνήσεις…

Και μετά, σκεφθείτε ότι κάθε μέρα μπορεί να είναι Χριστούγεννα…

 

Από όλους εμάς στα Kurland Spa, Καλά Χριστούγεννα!

Kurland Spa
Λεωφ. Κηφισίας  348
152 33 Χαλάνδρι,
Κτίριο «Bergmann Kord»
(Έναντι Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ»)

Για ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ παρακαλούμε καλέστε μας στο (+30) 210 – 68 01 301

Related posts